Skip to main content

The Beam

The first, award-winning building that marked the start of the Sunderland Riverside project

Built upon the remains of the former Vaux brewery, the Beam became the first project completed on the ambitious Sunderland Riverside project. The building provides five floors of Grade A office accommodation with views across the River Wear and Sunderland city centre. It also houses ground-floor retail space, a café and restaurant.

The structure features a 12m span precast concrete flooring, which enabled the development for a column-free office space. This design also allowed for floor to ceiling glazing, creating naturally lit workspaces. Feature diagrid bracing was utilised within the courtyard to stabilise the front of building, along with a feature truss to form the entrance colonnade.

Warren Dodds, CDM Manager commented "We provided health and safety advice to the client, design team and contractors. Paying particular attention to the intricate façade detailing to ensure that future maintenance could be easily and safely achieved."

Key fact

Cundall has been involved with the Sunderland Riverside masterplan since its inception.

1/3

Key fact

The atrium provides stunning views of the Wearmouth Bridge and Sunderland Riverside.

2/3

Key fact

Health and well being were core principles with the project, creating bright and airy offices, with natural ventilation and air quality.

3/3

Gary Marshall in a chair at a desk in a white shirt, with glass meeting room frontage behind him

Gary Marshall

Partner, Civil Engineering

View bio

The Beam has been vital for Sunderland in unlocking opportunity and investment. The regeneration of the Riverside is already having a knock-on effect on the city as confidence continues to build.

Awards

Winner

Commercial Workplace

British Council of Offices Awards

Winner

Commercial

Insider Property Awards

Winner

North East

Royal Institute of British Architects Awards

Related