Skip to main content

Data Centre – East London

Design of the base building and subsequent fit-out for the world’s first multi-storey indirect air-cooled data centre

High rise building taken from the ground up, featuring cooling pipes down one side and a circuit board design on the other

The site is built on part of the former East India docks in London that was in-filled in the 1960s. The project comprises the design and construction of an innovative new build high-rise data centre located in a tight urban location. The data centre contains six technical floors, 1,120m² each with a power density circa 2,000W/m.

This project was the first time that indirect air (IAO) cooling was used over six storeys, located external to the building. This reduced the reliance on refrigerants which are a large contributor of greenhouse gas emissions. Developing this required extensive client collaboration and CFD modelling.

Andrew Moore, Partner at Cundall, said "There were significant challenges in land contamination; potential for unexploded ordnance and the presence of the East India Road tunnel."

Key fact

The data centre was the first multi-storey indirect air cooled project to achieve a BREEAM Excellent rating.

1/1

Malcolm Howe in front of office building

Malcolm Howe

Technical Partner, Critical Systems

View bio

Close collaboration with our client has been essential for the successful delivery of this ground-breaking project

Awards

Winner

Data Centre Energy Efficiency Project of the Year

Data Centre Solutions Awards

Finalist

Data Centre Cutting Edge Breakthrough

Datacloud Global Awards

Winner

Eco ICT Award

Telehouse North
Image of corridor with orange data units on the left and blue doors on the right