Skip to main content

King's Stables Road

Mixed-use development in Edinburgh’s historic old town, consisting of student accommodation, hotel, residential and commercial units.
Kings Stable Road against blue skies taken through the entrance of a graffitied brick tunnel, with trees covering half of the entrance

Sectors

Location

Edinburgh, United Kingdom

Client

Peverel Securities

Campus DM

Architect

Fletcher Joseph

The development, which has helped breathe new life into an overlooked area of the city, comprises a seven storey apartment block, premium student accommodation with private roof terrace, a 4* apart hotel including studio apartments and four ground floor commercial units. It has turned a neglected corner into a vibrant and culturally significant quarter of Scotland’s capital.

The site’s proximity to the steep sloping rock face of Edinburgh Castle, as well as the many uses of the site over previous centuries, resulted in very challenging ground conditions. In addition to large cobbles, we discovered many unknown obstructions such as a well, and buried tanks. This required us to provide quick responses during the construction works to allow the programme to be maintained.

Neil Dely, Partner, said "On a challenging and historically sensitive site, Cundall brought careful and considered input during the design phase and quick responses during construction, playing a key role in this leading example of urban regeneration. The scheme has been named one of Scotland’s fourteen most outstanding new developments in the 2021 National Architecture Awards by the Royal Incorporation of Architects in Scotland (RIAS)."

Key fact

The site is within the Edinburgh Old Town UNESCO World Heritage Zone, Edinburgh’s Old Town Conservation Area and lies within the shadow of Edinburgh Castle.

1/2

Key fact

The archaeology of the site provided one of the key challenges to the project as the client’s archaeologist found evidence of Late Bronze Age, Medieval and Post Medieval deposits.

2/2

Neil Dely in a dark suit in the Edinburgh office with glass and planting in background

Neil Dely

Partner, Structural Engineering

View bio

Our team worked with the archaeologist to propose a “preserve in-situ” solution by ensuring all excavations for foundations and drainage were kept as shallow as possible.

Related